Rahmetli #ÖzdemirAsaf ın #Lavinia şiirinden bir mısra ile yazıma başlamak istiyorum. “Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim”
Bu yazının amacı ülke turizmini kötülemek veya yapılan yatırımları küçümsemek değil aksine istatistikler ışığında yapıcı eleştirilerle “daha iyisi mümkün” mottosuna dikkat çekmektir. 

Ekonomim adlı internet sitesinde 6 ocak 2023 tarihli yayınlanan habere göre Türkiye’de 2023 yılında 67 tanesi 5 yıldızlı olmak üzere 148 yeni otelin hizmete girmesi planlanıyor!

Tabi haberi duyan herkes işler yolunda, yeni oteller geliyor, daha çok istihdam vs. gibi güzel hislere kapılabilir ancak bu 1.sistemde düşünmenin bir sonucu.

Makale’de bahsi geçen haber ve istatistiklerin linklerini makale içerisinde paylaştım

(#DanielKahneman “hızlı ve yavaş düşünme” kitabında 1. sistemden ve 2.sistemden bahseder. 1.sistemde düşünen insanlar detaylı düşünmeden hemen tepki verir ve karara varırlar. Ancak 2.sistemde düşünenler enine boyuna düşünür, verilerle analiz yapar ve sonra tepki verirler)

Hollandalı #BoldData finans şirketinin 2019 yılı otel istatiklerini kapsayan raporuna göre dünyada en çok 5 yıldızlı otele sahip ülke sıralamasında Türkiye 705 otel ile 12.sırada.

Eee, ne var bunda? diye soran -zihnen- yaşlı olan insanlar olabilir. Onlar için bazı açıklamalar yapmak istiyorum en azından benim konuya bakış açım biraz farklı.

Dünya turizm örgütünün #WTO 2019 verilerine göre Türkiye en çok turist alan ilk 10 ülkeden birisi. Ancak gelin görün ki en çok turizm turizm gelirlerine sahip ilk 10 ülke arasında ne yazık ki Türkiye yok. Yani en çok turist alan ülkelerden biri olmamıza rağmen en çok kazanan ilk 10 ülke arasında değiliz. Ben bu durumdan memnun değilim dolayısıyla bunun değişmesini canı-ı gönülden diliyorum.  

Mesala en çok kazanan ilk 10 ülke arasındaki İspanya’nın 5 yıldızlı otel sayısı 545, İtalya’nın 470! En çok kazanan olmasa da Rusya’nın 5 yıldızlı otel sayısı 150, Yunanistan’ın 444, Portekiz’in ise 185. Konu nicelik değil nitelik!

TDK’ya göre nitelik ve nicelik kavramlarını tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum;

Nitelik; bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet. Bir şeyin iyi veya kötü olma özelliği, kalite

Nicelik: bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu, kemiyet, miktar, kantite.

Makale için kullandığım görseli İstanbul’da yer alan 5 yıldızlı bir kaç otelin booking.com’daki yorumlarından alarak hazırladım (22 ocak 2023). Yani bu yorumların sahibi fiziki olarak otellerde konaklamış, bu ülkeye döviz bırakmış, ağızdan ağıza reklam ya da reklamasyon yapacak insanların ta kendileri. Bunlar buzdağının görünen kısımları. Bizzat şahit olduklarım, duyduklarım, okuduklarımda var. Google üzerinde ve çeşitli yorum portallarında biraz araştırma yapan herkes daha fazlasına mutlaka ulaşacaktır. Vizyonu olmayan ve sadece günü kurtarmanın derdinde olan insanların olduğu her yerde kötü örnekler vardır ve olmaya da devam edecektir. Bitirmek değil belki ama denetimlerle ve sıkı takiple minimize edileceğine inanıyorum. Ama öncelikle bu konuyu sorun olarak görmek ve çözmeyi istemek lazım.

Yetiş imdadıma #Einstein “Bir problemi onu ortaya çıkaran bilinç düzeyi ile çözemezsiniz.”

İşini doğru yapmayan, hizmeti kusurlu yapan sadece Türkiye’ki oteller mi? başka coğrafyalarda yok mu diyenler olacaktır. Bu kafadaki fosil arkadaşlara 2 cevabım var;

1-Banane!!! Kötülerini kıstas alarak en iyiye ulaşmak mümkün mü?

2-Elbette var. Mesala Saraybosna’da 2017’de kaldığım oteldeki yanlış bilgilendirmeler ve kötü hizmetten dolayı booking.com bana rezervasyon ücretimi iade etti. Otel maalesef hala booking.com’da satışa devam ediyor.

Ama orası Bosna Hersek ben Türkiye’den bahsediyorum. İklim avantajlarımızı, misafirperverliğimizi, ürün çeşitliliklerimizi ve daha nice güzelliklerimizi daha iyi ifade etmekten bahsediyorum. Anlıyor musunuz?

Personel sıkıntısı almış başını gidiyor. Gülümseyi bilmeyen, işine saygı duymayan herkes turizmde çalışıyor. Önceki yazılarımdaki olumsuzlukları göz önüne aldığımızda odaklanmamız gereken; otel sayıları ya da yıldız dereceleri değil aksine mevcut otellerdeki hizmet kalitesini arttırmak olmalı. Hizmet kalitesi artmadıkça ne çalışanların ne işletmelerin ne de ülkenin sürdürülebilir turizm gelir zenginliği artmayacaktır. Bireysel olarak işini güzel yapan otel zincirleri akıllı bir şekilde hem çalışanlarına hem de müşterilerine iyi hizmet vererek! gelirlerini attırmaya devam edecekler. Ama ülke turizmini total anlamda kalkındırmak için hizmet kalitesini ortalama bir seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Müşterisini mutsuz eden, çok sık personel değiştiren, yorum puanları çok kötü olan tesisleri ilgili mercilerin farklı sektörlere gönderip işini daha iyi yapacaklara yol açması gerekiyor!

Avni Aker hocamın “turizm gelecektir” kitabında bolca bahsettiği gibi “turizm gelecektir” dolayısıyla ülkenin geleceğini tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yok. Konuya böyle bakılması gerekiyor.

Aynı şehirde x oteldeki müşteriler ülkeden memnun ayrılırken yine aynı şehirde y oteldeki müşteriler kötü deneyimlerinden dolayı ülkeden mutsuz ayrılıyorsa buna birilerinin dur demesi gerekiyor.

Bazı otel yöneticileri otelcilikten anlamadıkları için sadece paraya bakıyorlar. Bu sebeple sahip oldukları ya da yöneticileri oldukları otel hakkında yazılan kötü yorumlara tenezzül edip cevap bile yazmıyorlar. Ondan sonra benim otelim niye boş diye websitesinin dizaynından rezervasyon sistemine, rezervasyon sisteminden satış ekibine, satış ekibinden düşük fiyatlı rakip otellere kadar herkesi suçlamaya başlıyorlar.

Önce oteline gelen müşteriyi mutlu edecek personelini mutlu edeceksin, sonra mutlu ettiğin personel otele gelen müşteriyi mutlu edecek dolayısıyla duble mutluluktan kazanç elde edeceksin. Konu bu kadar basit ama bir o kadar da zor!

Bu zorluğu aşmak için bir kez daha rahmetli #SakıpAğa nın sözlerine tutunuyorum

“İnsanlara düşük maaş vererek zengin olacağını sananlara acıyorum. Çünkü ben servetimi doğru insanlara verdiğim yüksek maaşlara borçluyum.” #SakıpSabancı

Güzel bir hafta dileklerimle

Yakup Demir 23 Ocak 2023

https://www.ekonomim.com/sektorler/turizm/turizmde-yuzler-guldu-otel-yatirimi-hiz-kazandi-haberi-678995

https://bolddata.nl/en/database/worldwide-hotel/

https://www.e-unwto.org/doi/abs/10.18111/wtobarometereng.2020.18.1.7

Reklam